19.4. 2020

Luxusní bezlepkový čokoládový dort

Mám pocit, že se k dnešnímu počasí dokonale hodí…ČOKOLÁDOVÝ DORT 🍰🍫❣️⁣

A ne ledajaký! Bezlepkový a jen z 5 ingrediencí, takže taky naprosto jednoduchý! Asi proto je i tak chuťově božský!⁣

🇮🇹 TORTA CAPRESE 🇮🇹⁣

Já jsem ho poprvé ochutnala loni v létě v jedné maličké rodinné italské restauraci v České Kanadě. Byl vynikající. Poznačila jsem si jeho název, vygooglila a řekla si, že ten jednou musím upéct.⁣

Před týdnem přišel jeho čas!⁣

Tenhle dort má i svou legendu…bezlepkovým a vyhlášeným se totiž stal nedopatřením.⁣

„Podle legendy je dort plodem zapomnění velkého cukráře Carmine Di Fiore, který do těsta opomněl přidat mouku. Dort měl za úkol připravit pro tři americké kriminálníky, zmocněnce slavného mafiána Al Capona. Počáteční velké obavy se přeměnily ve velký úspěch a původ slávy tohoto lahodného mandlovo-čokoládového dortu.”⁣

Já si z několika receptů poskládala svůj vlastní, na který potřebuju:⁣

~ 200gr mandlové mouky⁣
~ 300gr hořké čokolády (čím víc % tím líp, já měla 70%)⁣
~ 250gr másla⁣
~ 5 vajíček od šťastných slepiček⁣
~ 140gr moučkového cukru (osobně bych dala i méně klidně jen 100gr)⁣

Troubu jsem si předehřála na 160°. Mandlovou mouku jsem opražila na pánvi, aby se hezky rozvoněla a nechala ji vychladnout. Máslo jsem rozpustila spolu s čokoládou ve vodní lázni.⁣

Žloutky jsem vyšlehala s cukrem do krémové pěny. Opraženou a vychladlou mandlovou mouku jsem smíchala s lehce schladlou rozpuštěnou čokoládou a máslem, přimíchala žloutkový krém a na závěr si vyšlehala bílky se špetkou soli do sněhu. Ten jsem pak do směsi opatrně zapracovala. ⁣

Těsto jsem nalila do dortové formy, kterou jsem si vyložila pečícím papírem (nejřív ho zmačkám, líp pak drží tvar) a upravila povrch stěrkou. Pekla jsem cca 45 minut. Pak jsem udělala zkoušku špejlí – když se na ní těsto nelepí, je hotovo!⁣

❣️Důležité❣️⁣

Po vytažení z trouby je potřeba nechat dort klasicky vystydnout, ALE pak ho ještě dát chladit do lednice, aby dokonale ztuhnul, jinak se vám bude jako mě při prvním pokusu rozpadat a drobit. ⁣

Je prudce jedlý a velmi hutný. Vynikající je se šlehačkou a dá se i v pohodě zamrazit – zrovna včera jsme měly s mamkou a ségrou mražákový kousek ke kafíčku.⁣

Užijte si ho! 💓🛋☕️⁣

Psaní deníku mám ráda odmalička. Vyprávění toho, co právě prožívám. A teď ho píšu i veřejně. Pro vás všechny, který to bude bavit a třeba i inspirovat. Píšu ho taky pro sebe, abych si ještě víc uvědomovala, jak skvělej život mám, i když si to někdy nemyslím. Abych se se tomu všemu (i sobě) po letech mohla zasmát a třeba na sebe být i hrdá!
Komentáře
  1. Ďakujem za tip :) napsal:

    Dakujem velmi pekne za skvely recept, kolacik som vcera upiekla a je naozaj vynikajuci 🙂

    • Alice Kirš napsal:

      Jééé Miru, tak to jsem moc ráda, že jste se do něj pustila a hlavně, že vám chutnal 🙂 Krásné dny Alice

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

17.4. 2020
Jak jsem vysázela stovku mečíků
21.4. 2020
Jak jsem sela mák