Věděli jste, že bez je strom ochrany a měl by růst u každého domu a na každé zahradě? Snad možná proto, že prý do bezového keře nikdy neuhodí blesk. A v minulosti lidé věřili, že přináší šťastné manželství a dobrou úrodu. Tak to se taky hodí 👍.
Bez má omlazující účinky, hlavně prý pokud se čaj z něho popíjí během meditace.
Traduje se, že dokáže naše vědomí propojovat s naší duší a celkově dodává tělu energii, sílu a chuť do života. Potvrzuju! Kdykoliv si uvařím bezový čaj, cítím, jak mě pomyslný energetický výtah vyveze o pár pater výš! Tak příjemně oživí. 🤩
Takže letos suším bez poprvé právě na čajík. U domu nám roste už poměrně velký keř a tak jsem udělala i sirup. A limču. Oboje mňam!
Tady jsou recepty:
Na 1,5l vám stačí:
15 květů
1 litr převařené vychladlé vody
1kg cukru
štáva ze 2 bio citrónů
Květy na 24h naložíte do vody do lednice. Přecedíte. Přidáte ostatní přísady dokud se vše nerozpustí a plníte do skleniček dobře umytých. Nahoru nalívám trošku slivovice pro zakonzervování.
3 litry vody pokojové teploty
18 květů černého bezu
1 biocitron
8-10 lžic medu
špetka instatního droždí
Do velké sklenice vložíte květy bezu a na kolečka nakrájený citrón. Zalijte vodou a sklenice přikryjte ubrouskem a nechte 24h v pokojové teplotě louhovat.
Druhý den zceďte přes cedník vyložený plátýnkem, přidejte med a na špičku nože instantního droždí. Pokud nechcete limonádu bublinkovou, vynechte droždí. Nechte dalších 24h pracovat v pokojovce v uzavřené nádobě. Potom vychlaďte a osvěžujte se dle libosti!
PS: Po nasbírání bezu nechte košík aspoň 2h venku, ať mají hmyzáčci šanci utéct a nemusíte je pak složitě lovit ze sklenic.