4.6. 2020

Moje oblíbené bezové recepty

Věděli jste, že bez je strom ochrany a měl by růst u každého domu a na každé zahradě? Snad možná proto, že prý do bezového keře nikdy neuhodí blesk. A v minulosti lidé věřili, že přináší šťastné manželství a dobrou úrodu. Tak to se taky hodí 👍.⁣

⁣Bez má omlazující účinky, hlavně prý pokud se čaj z něho popíjí během meditace. ⁣

⁣Traduje se, že dokáže naše vědomí propojovat s naší duší a celkově dodává tělu energii, sílu a chuť do života. Potvrzuju! Kdykoliv si uvařím bezový čaj, cítím, jak mě pomyslný energetický výtah vyveze o pár pater výš! Tak příjemně oživí. 🤩⁣

Takže letos suším bez poprvé právě na čajík. U domu nám roste už poměrně velký keř a tak jsem udělala i sirup. A limču. Oboje mňam!

Tady jsou recepty:

BEZOVÝ SIRUP

Na 1,5l vám stačí: 

15 květů
1 litr převařené vychladlé vody
1kg cukru
štáva ze 2 bio citrónů

Květy na 24h naložíte do vody do lednice. Přecedíte. Přidáte ostatní přísady dokud se vše nerozpustí a plníte do skleniček dobře umytých. Nahoru nalívám trošku slivovice pro zakonzervování.

LEHCE PERLIVÁ BEZOVÁ LIMČA

⁣3 litry vody pokojové teploty⁣
18 květů černého bezu⁣
1 biocitron⁣
8-10 lžic medu⁣
špetka instatního droždí⁣

⁣Do velké sklenice vložíte květy bezu a na kolečka nakrájený citrón. Zalijte vodou a sklenice přikryjte ubrouskem a nechte 24h v pokojové teplotě louhovat.⁣

⁣Druhý den zceďte přes cedník vyložený plátýnkem, přidejte med a na špičku nože instantního droždí. Pokud nechcete limonádu bublinkovou, vynechte droždí. Nechte dalších 24h pracovat v pokojovce v uzavřené nádobě. Potom vychlaďte a osvěžujte se dle libosti!⁣

PS: Po nasbírání bezu nechte košík aspoň 2h venku, ať mají hmyzáčci šanci utéct a nemusíte je pak složitě lovit ze sklenic.

Psaní deníku mám ráda odmalička. Vyprávění toho, co právě prožívám. A teď ho píšu i veřejně. Pro vás všechny, který to bude bavit a třeba i inspirovat. Píšu ho taky pro sebe, abych si ještě víc uvědomovala, jak skvělej život mám, i když si to někdy nemyslím. Abych se se tomu všemu (i sobě) po letech mohla zasmát a třeba na sebe být i hrdá!
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

31.5. 2020
Ohlédnutí za dubnem
11.6. 2020
O životních restartech