Neprůstřelná káva

Znáte neprůstřelnou nebo taky bulletproof kávu?

Je to kafíčko, do kterého si přidáváte zdravé tuky – kokosový olej, vysokoprocentní smetanu, máslo, ghee.

Já se o ní poprvé dozvěděla někdy před rokem, rozhodně však není žádnou novinkou. Přišel s ní už v roce 2009 David Asprey.

V Tibetu ochutnal čaj s jačím máslem a následně doma v Americe experimentoval s různým složením, dokud nevzniklo „bulletproof coffee“.

Tahle káva je součástí jeho “neprůstřelné” diety (se kterou nemám zkušenosti), kde tvoří celou snídani.

Na tuhle speciální kávičku najdete celé spektrum názorů. Od těch obrovsky pozitivních,až po ty, které ji označují jako nezdravou. Ostatně se samotnou kávou je to dost podobně, že?

Z toho vyplývá, že nejlepší je se naladit na své tělo, zda je to něco, co by mu udělalo dobře a intuici, zda má chuť něco takového vyzkoušet.

Přijde mi fajn ji minimálně ze zvědavosti ochutnat.

Lidé, kteří propagují neprůstřelnou kávu tvrdí, že má řadu výhod:

  • čistá hlava bez únavy z jídla
  • obsahuje mnoho energie
  • díky obsaženým tukům vás dokáže zasytit i na několik hodin
  • připravíte ji do pěti minut se vším všudy
  • lze jí nahradit jakékoliv jídlo

Nesmím zapomenout na to, že naprosto báječně chutná.

Když jsem poprvé zkusila její vegan variantu: kafe rozmixovat s lžičkou kokosovýho oleje, byla jsem nesmírně překvapená, jak se po umixování vzhledově proměnilo v lattéčko.

Teď mám zrovna období, kdy ji piju ráno místo snídaně. Baví mě ten pocit nasycení a nastřelení na celé dopoledne.

Na netu najdete spoustu článků a návodů, jak si ji připravit. Já aktuálně používám ten z knihy Kompletní průvodce půstem od Jasona Funga:

hrnek kávy (já si připravuju filtrovanou)
1-2lžíce bio kokosového oleje
1-2 lžíce bio másla nebo ghee
1-2 lžíce vysokoprocentní smetany ke šlehání (40%)

Všechno naliju do mixéru a vyšlehám do krásně napěněného lattéčka. Použít můžete taky tyčový mixér.

Aktuálně se poohlížím po MCT oleji (kokosák trošku škrábe v krku), který se do neprůstřelné kávy nejvíce doporučuje. Ale to je širokánský téma. Koho to zajímá, ať si prosím vygooglí.

Pokud kávu nepijete, můžete vyzkoušet neprůstřelný čaj. Jedna moje kamarádka si mixuje fermentovaný Pu erh s ghíčkem. Je po něm prý neuvěřitelně nakoplá a soustředěná!

Užijte si to!

Alice Kirš
Vášnivá cestovatelka a zvířatomilka. Tvořitelka krásných domovů. Lidská propojovatelka a spojovatelka. Manželka, sparoška a milenka Davida. Zakladatelka Ženy ženám. Autorka knih 17 tváří ženy, Plno-prázdno a připravované Světlo ve tmě. Facilitátorka Chakradance™. Žiju s vědomím, že "je to jedno" a "jsem tu za odměnu"...
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů