Ris ala mande

Dánsko 2019 – Recept na Ris ala mande

Dánský tradiční vánoční dezert – rýžový puding s mandlemi s třešňovou omáčkou.

O tomhle dezertu slýchávám každé Vánoce od mé kamarádky Martiny, majitelky úžasného eshopu se skandinávskými (převážně dánskými) bytovými doplňky a dekoracemi Bellarose.

Už mi na něj dokonce dávala i recept, ale já to mám většinou s jídelníma novotama tak, že dokud to někde neochutnám, tak nemám zapálení to doma zkoušet.

Ale letos to přišlo. Samozřejmě, že s cestou do Dánska a ještě ke všemu ve vánočním čase, kdy se tento dezert nejčasteji objevuje v meníčku restaurací, ale taky v v chlaďácích v supermarketech. Ve většině dánských rodin se podává po stědrovečerní večeři.

Je vynikající. Nebýt toho, že mi mléčné výrobky nedělají úplně dobře, tak bych se toho s prominutím “užrala”.

Struktura tohoto dezertu je nádherně krémová. Přidání šlehačky do hutného rýžového pudinku vytváří lehkou vzdušnou texturu, kterou běžně v běžné misce s rýžovou kaší nenajdete. Je to lahoda. I když nejste velkým fanouškem rýžového pudinku nebo kaše, tak tenhle dezert si fakt užijete.

Taky mě na něm baví to, že není tak sladký, jako většina dezertů. Navíc třešňová omáčka bývá poměrně dost kyselá, ta, kterou jsem měla tady v jedné restaurac byla vskutku hodně pikantní. Nejsem si jistá zda to nebyly višně.

Chcete vědět, jak tento dezert vznikl?

Já jsem třeba vygooglila, že to byl po stalení oblíbený dezert chudých i bohatých, ale v 80.letech 20.stolení nastal zlom, kdy se vyšší třída chtěla co nejvíce lišit od dělnické třídy a chudiny.  A tohle odlišování samozřejmě zahrnovalo i jídlo. Buržoazie se však nechtěla svého oblíbeného dezertu vzdát, ale běžné jídlo delníků a farmářů jíst nechtěla. A tak našli řešení. Přidali luxusnější přísady jako byly mandle a šlehačka a dali mu nové vznešené jméno, francouzské jméno riz à l’amande, které mu mělo dodat eleganci a okázalost.

Ale třeba můj kamarád Dán mi říkal, že smetanu začali přidávat proto, že byla mnohem levnější než rýže, tak, aby toho bylo více. Takže kdo ví…ale to je kouzlo receptů, stejně nikdo s přesností nemůže říct, jak to vlastně bylo.

Tento dezert doprovází zábavná vánoční tradice.

Kuchař ukryje jednu celou mandli v rýžovém pudinku a kdokoli, kdo ji najde ve své porci, vyhraje dárek.  Většinou to bývá marcipánové prasátko.

Ale pozor…ten, kdo mandli objeví se to snaží, co nejdéle před ostatními skrývat, aby donutil všechny ostatní sníst celou porci svého pudinku. Není výjímkou ani blafování, no prostě je to pěkná štědrovečerní zábava.

A k samotnému receptu. Dostala jsem svolení posdílet recept přímo od Martiny, majitelky Bellarose. Od koho jiného než od milovnice a průkopnice dánské atmosféry u nás.

Co budete potřebovat:

1 litr plnotučného mléka, nejlépe čerstvého
1 vanilkový lusk
150gr nasekaných loupaných mandlí
1 celá mandle
125gr kulatozrné rýže – třeba Arborio
špetka soli
moučkový a vanilkový cukr podle chuti
třešňová omáčka
1 kelímek plnotučné smetany

Postup:

V mléce se špetkou soli a rozkrojeným vanilkovým luskem uvaříme rýži do husté kaše. Zhruba po hodině vaření na nejnižším stupni a za občasného míchání stáhneme kaši z plotny a vyjmeme vanilkový lusk. Z něj nožem vyškrábneme zbylá semínka a přidáme je do kaše.

Doslaďíme kaši vanilkovým a moučkovým cukrem podle chuti (můžete přidat i trošku citrónové šťávy) a kromě malé hrsti na zdobení vmícháme nasekané mandle.

Takto připravenou kaši necháme vychladnout a mezitím si vyšleháme smetanu, která by neměla být příliš tuhá. Smetanu opatrně vmícháme do vychlazené kaše a přidáme jednu celou mandličku.

Dezert servírujeme vychlazený, posypaný nasekanými mandlemi a přelitý ohřátou třešňovou omáčkou.

Tím jak jsem citlivější na mléčné produkty mám v plánu vyzkoušet tenhle recept s kokosovým mlékem a kokosovým krémem/smetanou. Jsem zvědavá jaké to bude. 

Možná chuťově podobnější mému oblíbenému thajskému dezertu Mango sticky rice, lepkavá kulatá rýže s kokosovým mlékem a mangem.

PS: Tak já jsem ho letos na Vánoce fakt udělala, smsli jsme si na něm po kapřících a bramborovým salátu a všem moc chutnal.

Nejvtipnější bylo, že mandličku ne a ne nikdo najít…no nakonec se našla…u naší Klárky na dně pohárku ve zbytku rýže. Kaši sice Klárka nedojedla, ale radost z dárečku, kterým byl jeden z dánských skřítků Maileg byla veliká.

Skřítci Maileg
Alice Kirš
Vášnivá cestovatelka a zvířatomilka. Tvořitelka krásných domovů. Lidská propojovatelka a spojovatelka. Manželka, sparoška a milenka Davida. Zakladatelka Ženy ženám. Autorka knih 17 tváří ženy, Plno-prázdno a připravované Světlo ve tmě. Facilitátorka Chakradance™. Žiju s vědomím, že "je to jedno" a "jsem tu za odměnu"...
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů